уторак, 12. мај 2020.

Изреке и скраћенице

ИЗРЕКЕ ОПШТЕГ КАРАКТЕРА


Ab equis ad asinos - Са коња на магарца
Ad infinitum - У бесконачност
Ad multos ad annos - На многаја лета
Clara pacta, boni amici - Чист рачун, дуга љубав (Јасни споразуми, добри пријатељи)
Cogito, ergo sum - Мислим, дакле стојим
Dum spiro, spero - Док дишем, надам се
De gustibus non est disputondum - О укусима не треба расправљати
Ex Oriente lux - Са истока долази светлост
Fama crescit eundo - Ширећи се гласина расте
Finis coronat opus - Крај краси дело

ПРАВНЕ ИЗРЕКЕ

Actori incubit probatio Терет доказивања је на тужиоцу
Audiatur et altera pars - Чујмо и другу страну
Dies interpellat pro homine - Дан опомиње уместо човека
Is fecit cvi prodest - Злочин је учинио онај који има користи
Nemo iudes in causa sua - Нико не може бити судија у свом случају
Nulla regula sine exceptione Ниједно правило без изузетка
Sum ius, suma inuria - Највише право, највећа неправда

СКРАЋЕНИЦЕ

IPSO IURE - По самом праву
IPSO FACTO - На основу саме чињенице
INTER PARTES - Између странака
IUSTA CAUSA - Ваљан правни основ
LEGE ARTIST - По правилима
NIHIL OBSTAT / HIL OBSTAT - Нема препрека
PER CAPITA - По глави
POST FACTUM - Када је ства већ завршена
PRETIUM DOLORIS - Накнада за телесне и душевне патње
RATIO LEGIS - Разлог за доношење закона
RES IUDICATA – Правоснажно (Преуређена ствар)
STATUS QUО (АNTE) - Ствар као и пре

Изреке:

IUDEX DOMNATUR CUM NOCENS ABSOLVITUR 
Судија бива осуђен, ако свесно ослободи кривца
RES IUDICATA PRO VERITATE ACCIPITUR 
Пресуђена ствар узима се за истину 
MORTUI A ROMANIS CREMBRANTUR AUT SEPELIEBANTUR 
Мртви од Римлјана бејаху спаљивани или сахрањивани 

17 коментара:

  1. Vanesa Jonović- Mislim da su ove izreke i skraćenice veoma važne za naš život i našu budućnost. Uče nas kakvi ljudi trebamo biti i kako se treba ponašati prema ostalima.

    ОдговориИзбриши
  2. Милица Спасић - Што се тиче изрека општег карактера, мислим да ћемо се, бар са неким од тих изрека, срести у животу. Што се тиче правних изрека, сматрам да ће оне бити веома значајне онима који крену пливати у водама права али и другим људима који се за њих буду занимали. Што се тиче скраћеница сигурна сам да ћемо их врло често користити у животу. Закључак је да ће нас ове изреке и скраћенице учити да будемо што бољи људи.

    ОдговориИзбриши
  3. Изреке општег карактера, нам дају лекције и подучавају за цео живот, како бисмо знали како се понашати и поступити у одређеним ситуацијама. Правне изреке су свакако нама најбитније, даје нам одређена размишљања и гледања на ствари. Скраћенице ће нам, свакако, олакшати у одређеним ситуацијама. Свака изрека, има своју причу, међутим, поента је иста. Сами одговарамо за своја дела и грешке, била она добра или лоша.

    ОдговориИзбриши
  4. Željko Nikolić-Mislim da su nam izreke, a isto i skraćenice jako bitne. Izrekama otkrivamo njihovo značenje, u nekima se pronalazimo, neke ćemo tek iskusiti ili primetiti na tudjoj koži, ukoliko već nismo. Izreke opšteg karaktera predstavljaju izreke sa kojima ćemo se sigurno susretati i setiti ih se, dok smo pravne izreke pojedine i učili u školi, takodje ih je dobro znati, pogotovo mi pravnici. Što se tiče skraćenica, susretali smo se sa njima već (u okviru pravnih predmeta) i znam da ćemo i nadalje, pogotovo oni koji budu nastavili dalje sa pravom posle srednje škole.

    ОдговориИзбриши
  5. Aleksandar Mišić - Ove izreke opšteg karaktera se i dan danas koriste i mogu da nam posluže da pokažemo kako se svaki događaj u našim životima odražava na nas same. Isto tako, nekima su neke draže, nekima ne, ali o ukusima ne treba raspravljati, kao što i kaže jedna od ovih poslovica.
    A pravne izreke i skraćenice se i sada koriste u pravu. I vrlo su značajne, na primer kažemo da treba saslušati i drugu stranu, to je pravo na odbranu. Sve ove izreke nam govore o ljudskim pravima i slobodama i izražavanju naše ličnosti.

    ОдговориИзбриши
  6. Анета Петковић - Изреке општег карактера дочаране и надахнуте метафоричким и хиперболичким стилским елементима обилују поучним и општекорисним значењем. Постављају егзактне границе доброг и лошег, а предочавају путоказе ка проналажењу линије која их раздваја. Како појединим индивидуама будућа професија изискује добро потковано знање о правним чињеницама и поступцима: изреке правног карактера представљају непресушан извор. Правне изреке подстичу и помажу појединцу да сваку ситуацију, прилику и околност сагледа рационално, мудро и са дозом логичког приступа, одсуством охоле површности, а изведе свестан и општеприхватљив закључак. Наведене скраћенице постају наш заштитни знак и кормило којим управљамо у правном свету.

    ОдговориИзбриши
  7. Jovana Paunović - izreke kao i skraćenice su veoma poučne. Mislim da su nekako živopisno opisane u kojima se svako od nas barem pronašo u jednoj izreci. Poslovice označavaju životnu mudrost i na filozofaki način nam dočaravaju svoju misao.

    ОдговориИзбриши
  8. Nevena Petrović- Pravne izreke i skraćenice su bitne za nas pravnike , kao i za one učenike koji će nastaviti da se bave pravom u budućnosti. Što se tiče izreka karaktera i drugih izreka nih je bitno razumeti i zapamtiti, jer nas uče o samom životu, o tome kako da budemo bolji ljudi, kao i o prekpekama na koje čemo naići.

    ОдговориИзбриши
  9. Isidora Stojanović - kao i poslovice, i izreke i skraćenice su veoma poučne, bitno je da razumemo izreke i da ih zapamtimo, izreke opšteg karaktera nam mogu pomoć tokom života, a pravne izreke, neke znamo iz škole, ali svakako bi trebali i njih da zapamtimo.

    ОдговориИзбриши
  10. Marko Videnovic - Pravne izreke nam kao budućim pravnicima mogu biti od koristi, poslovice koje smo do sada svi čuli i koje nam nisu strane mogu nam poslužiti u životu.

    ОдговориИзбриши
  11. Pre svega, ove izreke i skraćenice nas uče nekim poučnim stvarima u životu, i uče nas da budemo bolji ljudi.

    ОдговориИзбриши
  12. Milica Bogdanović-Smatram da se treba voditi ovim izrekama, neke nam mogu pomoci u raznim situacijama, takodje su nam pravne izreke veoma bitne kao pravnicima

    ОдговориИзбриши
  13. Neke od ovih izreka mogu da nas motivisu,da nas nauce necemu sto ce nam mozda kasnije u zivotu biti korisno,pravne izreke imaju istu takvu moc, zavisi od toga ko ih kako protumaci i prihvati.

    ОдговориИзбриши
  14. Анастасија Пушкић - Ове скраћенице и изреке нас уче да будемо што бољи људи и да се понашамо према људима исто онако како би хтели да се они понашају према нама. Што се тиче изрека, оне нам откривају своје значење. А што се тиче скраћеница, са њима смо се већ сусрели у правним предметима.

    ОдговориИзбриши
  15. Izreke i poslovice nam kazuju kakav način života treba da živimo,pokazuju šta je ispravno a šta nije.Izreke mogu da na kazuju pravi put,da u nama probude motiv i da nam pokazuju kako se trebamo ophoditi prema drugima.Pravne izreke se upotrebljavaju u pravnom sistemu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izreke i poslovice nam kazuju kakav način života treba da živimo,pokazuju šta je ispravno a šta nije.Izreke mogu da na kazuju pravi put,da u nama probude motiv i da nam pokazuju kako se trebamo ophoditi prema drugima.Pravne izreke se upotrebljavaju u pravnom sistemu-Petar Pejčić(šaljem ponovo jer se na prethodnom ne vide ime i prezime)

      Избриши